Frösådd och förkultivering

Visst kan man köpa alla sina plantor man vill ha till köksträdgården, men det är varken ett hållbart sätt för miljön eller plånboken. Förkultivering som även kallas förodling av egna plantor är nästan ett måste i vårt klimat, det vill säga det är om vi vill ha paprikor, tomater och andra frukter och grönsaker som tar lång tid att utvecklas. Det kräver lite planering och en hel del arbete, men när man väl får sin skörd så är det väl värt det.

När är det då tid att börja så?

Det beror förstås på vad vi skall så och var vi bor i detta avlånga land. Under den här distanskursen som kommer jag hela tiden att utgå från mina egna erfarenheter och odlingsförutsättningar, ni får själva omvandla det till era egna förhållanden. Min trädgård ligger i kustnära miljö med ganska tuffa förhållanden, ingen optimal odlingsplats. Nordanvinden kan stundtals vara hård och nederbörden vanligtvis mager under sommarmånaderna. Odlingszon 2.

”Börja med att inventera ditt fröförråd!”
Fröer

Beställ gärna fröer från svenska leverantörer som oftast har sådana sorter som passar vårt klimat. Visst kan du köpa fröer från utländska sajter också men tänk på dina specifika odlingsförhållanden.
När du nu har dina fröer framför dig så är det bra om du sorterar dem efter när de skall frösås. Läs på baksidan vad fröleverantören har att rekommendera. Där står ofta råd om lämplig såtid, sådjup och såtemperatur. Det sistnämnda är viktigt att hålla ordning på! Sallat tillexempel vill ha det ganska svalt när den skall gro emedan chili och paprika vill ha riktigt varmt.

Tips!

När fröerna väl har grott, så sänk temperaturen, öka ljuset och övervattna inte dina småplantor!  Kombinationen svagt ljus och för varmt ger klena plantor. Även för kallt och blött är förödande för småplantor.

Jord till frösådden

Det finns speciell såjord att köpa i handeln men du kan även göra din egen. Det är princip vanlig enkel påsjord utblandad med något av dessa: perlit, småleca, grov sand eller vermikulit.

Krukor

Det finns en uppsjö med olika planteringskrukor på marknaden. Själv föredrar jag fyrkantiga krukor för att de tar mindre plats på odlingsbordet. Men där får man testa sig fram och ta det som passar en bäst. Man kan använda sig av gamla återvunna mjölkförpackningar eller liknande, de går alldeles utmärkt att odla i. Man kan också göra sin egna papperskrukor med en s.k ”Potmaker”.

Odlingskurser i Tyras Trädgård – mångfaldens trädgård
FRÖSÅDD/Förkultivering
Kurs nr 16-2 Sönd. den 6 mars 11.00 -14.30

”Odla din mat –från frö till tallrik”

TYRA

Om Tyra Hallsénius-Lindhe

Tyra Hallsénius Lindhe - Inspiratör och odlare, Vaxholm Har odlat sedan barnsben och bloggat sedan urminnes tider, kallar mig för ”Dinosauriebloggare” - har bloggat om trädgård sedan 2006 då var vi bara knappt en handfull som skrev om att odla. Skriver om trädgård dagligen och är författare till boken Året i Köksträdgården, där jag även står som fotograf till alla bilder. Jag är en entusiastisk köksträdgårdsodlare som står med båda fötterna på jorden och har helst mina gröna fingrar långt nere i myllan. Jag är lyckligt gift men måste erkänna att jag har sedan många år ett seriöst vänsterprassel. Det är nämligen så att jag har ett kärleksförhållande med jorden. Som alla lyckliga förhållanden så ligger det mycket arbete i att få det att vara underbart och fruktsamt. Vi ger och tar av varandra; jag sköter om jorden och skämmer gärna bort den. Den goda jorden svarar då med att ge mig frukt, bär och massor av skönt grönt tillbaka. Jag har bott på flera platser under åren men är nu tillbaka där jag som barn tillbringade mina somrar, på Resarö norr om Vaxholm. Då var det riktiga landet här ute, ett sommarparadis med aktiva fiskare, bondgårdar och lanthandel. Idag är det mer en förort till Stockholm, känt främst för två saker - här upptäcktes fem av våra grundämnen och att Zlatan och andra fotbollsproffs har ställen här. ”Growing your own food is like printing you money” Så sant som det var sagt men man kan också ha sin köksträdgård för själens och kroppens skull. Att ha en köksträdgård är ett sätt att leva. Om den är liten eller stor spelar mindre roll. Det är lyckan att få sköta om något som ger mångfalt tillbaka som är så fantastiskt givande. Det finns inget som smakar så gott som den mat man odlat själv. Om det så är ett par kvistar med persilja och basilika som du klipper över pastan eller en näve solvarma hallon på frukostfilen så blir det en fröjd att inmundiga. Att anlägga en köksträdgård är en kul och givande process, jag har själv anlagt flera köksträdgårdar och min nuvarande anlade jag för drygt tio år sedan. Det var en vanlig gräsmatta där familjen hade sin krocketplan. Jag sa det då och jag säger det nu: Gräv upp gräsmattan och börja odla din mat! Gör som jag och Michelle Obama gjort - ”Grow food - not lawns” Odla din mat –frånfrö till tallrik TYRA