Kom igång med ett nytt grönt år!

Vinterns nyttigheter odlar man lätt själv

Annika Christensen heter jag och jobbar som trädgårdsfotograf. En del känner mig från min dagbok i Allt om Trädgård. Andra känner mig från bloggen naturligating.blogspot.se

Jag har groddat kontinuerligt sedan 2009. Jag kan helt enkelt inte vara utan groddar. En riktigt god sallad toppad med groddar är bland det bästa jag vet. Maten blir så levande när man tillför groddar och skott. Mer närodlat kan det inte bli. Man kan ha groddar till de flesta maträtter. Jag äter mycket hellre groddar än att jag köper gurka och sallat i matvarubutikerna under vintern.

Det är lätt att grodda själv i groddboxar. De är även bra att förvara köpta groddar i. Köp gärna färdiga groddar i butik och testa vilka ni tycker bäst om. Kommer jag i otakt med min odling så köper jag groddar för att jag vet att det finns kravodlade sådana med Svenskt Sigill.

Snabba enkla groddar är broccoli, rädisa, rättika, mungböna och alfagroddar.

Matig sallad
MG_9840

1 broccoli
1 äpple
1 liten rödlök
1 dl solroskärnor
10 soltorkade tomater som skärs i småbitar
1 dl torkade tranbär
½ granat äpple
½ dl olivolja
1 dl groddar

Allt blandas i en skål och häll oljan över och blanda. Låt gärna stå ett tag innan man serverar den så att smakerna sätter sig. Skär även stammen på broccolin i tunna skivor vilket man bäst gör med en mandolin. Inget skall gå till spillo.

Gör så här:
1. Häll ner groddfröna i groddboxen och skölj flera gånger.
2. Låt groddarna stå i vatten över natten på ett mörkt ställe.
3. Häll bort vattnet och skölj groddarna.
4. Ställ sedan boxen mörkt i 2 dygn, men glöm inte att skölja dem flera gånger om dagen. Låt boxen stå upp och ner på en bricka eller i ett tråg så rinner överflödigt vatten ut på det.
5. Sedan ställer man boxen på en ljus plats och fortsätt att skölja flera gånger om dagen. Bra om de står kvar på brickan eller i ett tråg.
6. Kan sedan förvaras i kylskåp 3-5 dagar i boxen.

MG_7590

De två viktigaste sakerna är att skölja flera gånger om dagen och inte låta dem stå i för mycket vatten. Boxen skall alltså stå upp och ner gärna på en bricka som vattnet kan rinna ut på.

Film om hur man groddar finns här:
https://www.youtube.com/watch?v=l_VuHKmrPGs

MG_75831
Broccoligroddar är gott, nyttigt och vackert

Groddar är sprängfyllda med näring så som vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror, enzymer, järn kalcium, kostfiber och protein. De är lätta att variera i kosten eftersom det finns så många olika sorters groddar.

R2A5322
Alfalfa groddar i smoothies

Bra till smörgås är broccoli, rättika och rädisgroddar. Rättika är lite mildare än rädisgroddar och har en fantastisk färg. I soppor och maträtter passar det bra med lins– och mungbönsgroddar. Maten skall inte bara dekoreras utan man skall ha rejält med groddar.

Alfalfa– och mungbönsgroddar är perfekt till smoothies. Man får i sig mycket näring och man står sig bra på en sådan dryck.

För 3 portioner behövs cirka

2dl alfagroddar
2dl frysta bär
1 banan
3dl-5dl dryckjuice, yoghurt eller mandelmjölk

Allt mixas i en mixer.

Om Annika Christensen

Annika Christensen heter jag och jobbar som trädgårdsfotograf. En del känner mig från min dagbok i Allt om Trädgård. Andra känner mig från bloggen naturligating.blogspot.se Jag har groddat kontinuerligt sedan 2009. Jag kan helt enkelt inte vara utan groddar. En riktigt god sallad toppad med groddar är bland det bästa jag vet. Maten blir så levande när man tillför groddar och skott. Mer närodlat kan det inte bli. Man kan ha groddar till de flesta maträtter. Jag äter mycket hellre groddar än att jag köper gurka och sallat i matvarubutikerna under vintern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *