Plommon i Bärbältet 2

Härliga skördetider!

Hösten ger oss mycket att skörda, både i skogen och i trädgården. När snön ligger djup blir det härligt att få plocka fram sparad sommar!

När jag plockade plommon här om dagen, testade jag det nya bärbältet från Gardenhome.se. Praktiskt att ha bägge händerna fria, speciellt om man behöver klättra lite. Och bärplockning går mycket fortare och inte tappar man hinken heller!

Här i norr har vi många orsaker att odla bär och frukt. Tack vare Golfströmmen har norra Skandinavien det bästa odlingsläget i världen jämfört med samma breddgrader. Och ju närmare polcirkeln man odlar, desto mer antioxidanter bildas det i bär och frukt. På grund av kalla vintrar har vi lite sjukdomar och skadegörare och behöver således mindre med bekämpningsmedel. Dessutom blir smaken bättre och sötare av den långsamma mognaden. Så den som vill ha det bästa väljer norrländska bär och frukter!

Vi har fått fler bärsorter att välja på och de sibiriska björnbären klarar sig utmärkt i vårt klimat, men ska helst växa i ett soligt läge för att alla bär ska hinna mogna. När de nästan trillar av sig själva är de så söta och goda! Vackra, mörka och nyttiga!

Sibiriskt björnbär 2

Vinbär av olika slag är ett klassiskt bär som nu kompletterats med gröna vinbär, som namnet till trots är det sötaste vinbäret. En annan nyhet är blåbärstry, som innehåller mest antioxidanter av alla bär. Nu finns många nyförädlade sorter både från Ryssland och Kanada. Smaken liknar blåbär men de är mycket större och buskarna blir större än vinbärsbuskar. De vilda sorterna har använts mot både hjärt- och ögonsjukdomar och kallas ”Den eviga ungdomens bär”. Buskarna är extremt vinterhärdiga och lättskötta. Mycket mer kan nämnas såsom minikiwi, med några cm stora söta bär, som är godare än den vanliga kiwin, och de härliga stora päronen ´Suvenirs´ som mitt träd nu dignar av.

Päron-Suvenirs

I år är det stora och fina frukt- och bärskördar. Med Bärbältet finns det ingen orsak att inte ta vara på alla nyttigheterna!

Om Monica Söderström

Jag kallar mig trädgårdsdesigner, fast jag även har utbildning till trädgårdsmästare och florist. Allt är lika kul och svårt att välja bara något. Efter praktik på en tidning upptäckte jag att det också var något för mig, frilansar nu och skriver ofta på min blogg gladigront.se. Hemma på gården i Örnsköldsvik driver jag och min man en liten handelsträdgård, BillaBlom, med de bästa växterna för kallt klimat och erbjuder olika trädgårdstjänster. Sommartid är vi helst i Nordingrå på vårt sommarställe som har utvecklats till en visningsträdgård och många planer finns för vidare utveckling där. Jag föreläser och visar bilder hos bland annat trädgårdsföreningar och vid kyrkornas dagledigträffar samt håller trädgårdskurser. Jag var tidigare kyrkomusiker och tänker ofta på en orkester när jag pratar om design i trädgården. Om alla ville spela första fiol eller vara solist skulle det bli ett väldigt tråkigt musikstycke. Så blir det också om jag väljer bara fina storblommiga växter. Ingen får framträda mest och de konkurrerar med varandra. Låt hellre några få glänsa och vara solister och de övriga kontrastera i storlek, färg och form. Man behöver både flöjt och bastuba! Jag mår som bäst när jag får hålla på med plantor och jobba i trädgården. När jag läste Trädgård och Hälsa på Umeå Universitet förstod jag varför. Natur och trädgård ställer inte krav liksom vårt moderna arbetsliv, där vi tar in mycket information, presterar och gör många val. Naturens alla intryck laddar istället batterierna – fågelsång, dofter och porlande vatten kan det aldrig bli för mycket av!