MICRO LEAF – näringsrikt tillskott under vintern

MG_0127
Pak Choi ’Red Wizard´

Jag är inne på mitt tredje år med att odla Micro Leaf. Det finns bara en nackdel, man blir beroende. Det krispigt färska är så gott och känslan av att odla även på vintern är väldigt tillfredställande.

Micro Leaf är små färska blad och skott som man odlar framförallt inomhus under vintern. De är väldigt näringsrika och är ett bra tillskott under den mörka årstiden. Just nu odlar jag i Nelson Gardens nya odlingstråg. De är perfekta i storleken då de är lätta att placera och rymmer rejält med skott. Jag sår Micro Leaf-fröerna i blomjord.

R2A2122
Jag duschar sådderna varje dag.

Det finns ett genomskinligt lock som håller jorden fuktig så fröna inte torkar ut. Detta gör att de gror snabbt. Odlingstråget har även en bra dränering vilket också är viktigt. Precis som med groddar sår jag i omgångar.

MG_0016
Frösorter som jag har testat

Bladrädisa, bladsarepta, grönkål, gurkört, koriander, pak choi, solros och ärta.

De flesta gror på ett par dagar och många blir färdiga redan på 5-10 dagar. Koriandern är den som tar lite längre tid.

Gurkörten smakar verkligen gurka men måste skördas som första bladparet, annars blir den lätt hårig. Den är perfekt i smoothies precis som grönkål och ärtskott. Bladrädisan och bladsarepta har bra smak med lite sting. Mina absoluta favoriter är solrosskott och koriander. En box koriander motsvarar nästan 3 krukor som du köper i affären. Vi använder ofta koriander och även barnen gillar den. Perfekt att odla året om.

MG_8412
Odlingshylla med belysning

Under den mörkaste perioden kan odlingen av Micro Leaf behöva tillskottsljus. Det kan räcka med en liten lampa i fönstret. Jag har byggt om en hylla inne som jag satt belysning i. Ni förstår nog att jag är biten av inomhusodling. Här har jag även mina tomater och chilisådder.

MG_8693
Sallad med Pak Choi och andra skott

Micro Leaf funkar till det mesta och en sallat med blandade Micro Leaf är supergott.

Vill ni följa mig på mitt odlingsår så finns jag i varje nummer av Allt om Trädgård. Men även på Instagram under adressen annikasnaturligating. Eller på min blogg med adressen naturligating.blogspot.se.

Om Annika Christensen

Annika Christensen heter jag och jobbar som trädgårdsfotograf. En del känner mig från min dagbok i Allt om Trädgård. Andra känner mig från bloggen naturligating.blogspot.se Jag har groddat kontinuerligt sedan 2009. Jag kan helt enkelt inte vara utan groddar. En riktigt god sallad toppad med groddar är bland det bästa jag vet. Maten blir så levande när man tillför groddar och skott. Mer närodlat kan det inte bli. Man kan ha groddar till de flesta maträtter. Jag äter mycket hellre groddar än att jag köper gurka och sallat i matvarubutikerna under vintern.