Kiss – bästa gödningen

Många tester har genomförts genom åren på olika slags näring. Vi vill ha ett bra gödningsmedel för växterna och samtidigt skona miljön så lång som möjligt för att undvika föroreningar i vattendragen. Växtnäring man köper i flytande form kan i många fall inte vara så effektiv så man kan tro. Men det finns ett gödningmedel som fungerar alldeles toppen och det är ditt eget kiss. Kiss? tänker du nu. Javisst och det är alldeles gratis. Ett finare sätt att säga det är ”guldvatten” ett välbeprövat sätt med anor långt tillbaka i tiden.

Tom Ericsson, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet och expert på växtnäring säger i tidningen Testfakta att vår ”urin kankse är det mest välbalanserade gödningsmedlet vi har” så länge vi äter en näringriktig och allsidig kost.  Äter du mycket mediciner kan det dock vara viktigt att veta att även det kommer med i urinen och då är det kanske inte lika lämpligt att tillämpa denna metod.

Men koncentrerat urin är lite väl starkt för växterna och bör blandas ut med 8-10 delar vatten. Numera finns t o m särskilda vattenkannor som man kan kissa i som fungerar som en potta. Guldkannan Towa är en sådan och med sin hjärtformade utformning blir den ett sött inslag i trädgården.