Microgreens, del 1 så lyckas du med dina blad

Microgreens är små unga blad och groddar som går snabbt och enkelt att odla. När de är färdiga klipps de ner direkt i en sallad, på en smörgås eller används som garnering.

Microgreens kan man dela i två huvudkategorier där vi dels har gröna blad som odlas på några veckor och groddar som man får fram på bara några dagar.

Att odla blad är väldigt enkelt därför det passar perfekt för den som vill testa på odling i liten skala och inte har så mycket erfarenhet. I denna guide visar vi steg för steg hur du ska gå tillväga för att lyckas med dina blad.

Du behöver
1. Minidrivhus
2. Fröer
3. Jord (vanlig planteringsjord , köps enklast i livsmedelsbutik eller blomsterhandel)

Minidrivhus och fröer
Minidrivhus och fröer, addera planteringsjord så har du allt du behöver.

Så gör du
1. Fyll på med jord i minidrivhuset tills det är ca ungefär en centimeter kvar upp till kanten. Jorden ska sedan fuktas men inte dränkas, detta gör du enklast med en såddbevattnare eller en sprayflaska.

2. Sprid ut fröerna jämnt över jorden (läs på påsen hur tätt de kan vara, det är lite olika beroende på typ av frö).

3. Fortsätt att spraya dina odlingar ungefär en gång om dagen då det är mycket viktigt att de aldrig torkar ut.

4. Placera odlingen mörkt. När bladen börjar komma efter ungefär tre till sju dagar vill de ha ljus och står med fördel i ett fönster. Nu kan du också ta bort locket från drivhuset. Under mörka delar av året kan du komplettera med en vanlig lampa. När bladen börjat få rötter kan man överge sprayflaskan och använda vattenkanna istället.

5. Efter ungefär 2-3 veckor är det dags att skörda, det är enklast att veta om odlingen är klar genom ett smaktest. Klipp av en liten bit ovanför jorden så mycket som du behöver och njut! På fröpåsarna står det när just den sorten skördas bäst, ofta ovanför första bladparet för att det ska komma nya skott och du kan skörda igen.

Följer du dessa enkla steg kommer du kunna njuta av färska, goda och nyttiga Microgreens!