Odla Tomater från frö

Tomater, denna fantastiska grönsak som egentligen är en frukt. Tomaten härstammar visserligen från mycket varmare breddgrader än våra men trivs faktiskt rätt bra här uppe i norden också. Det vill bara till att det inte blir en för regnig sommar, är sommaren normal fungerar det alldeles utmärkt att odla den här.
Eftersom att tomaterna kommer från Sydamerika så föredrar de en varm och solig plats, för att bli riktigt bra skörd och helst en skyddad växtplats också. Växthus är föredra sägs det, men jag föredrar friland, speciellt till bifftomaterna. Jorden ska vara (som nästan alltid) väldränerad, mullrik och fuktighetshållande och bör ligga på ett pH på 6,0-7,0.

När är det då tid att börja så mina tomater?

Det beror förstås på vad vi skall så och var vi bor i detta avlånga land. Men en riktigt bra grundregel är att så dem när ljuset kommit åter, det vill säga när vi har mer än 12 timmar ”sol” per dag. Det är omkring den 15-20 mars.

”Ha is i magen -Så inte för tidigt!”
Frösådd

Det finns säkert många olika sätt att fröså tomater på, här kommer nu mina tips på om hur man kan göra vid frösådd av tomater. Här hittar du Gardenhomes alla trädgårdstillbehör
Detta finns på mitt planterings bord när det är dags för tomatsådd:

… och fröer naturligtvis. Tomatfröer har lång groddbarhet så även fast att de är lite gamla brukar de snällt gro, så testa.

Jord till frösådden

Som jag sagt tidigare så finns det speciell såjord att köpa i handeln men du kan även göra din egen. Det är princip vanlig enkel påsjord utblandad med något av dessa: perlit, småleca sand eller vermikulit. Man kan ta gödslad jord som man lägger i botten på krukan och sedan ett lager med ”såjord” och överst verikulit för att täcka fröerna.

Briketter eller jord?

Jiffy-bricketter är effektivt och enkelt om man vill dra upp många plantor, lite dyrare förstås men mycket bekvämt. Annars är kombinationen plastkruka med blomjord i botten och såjord på översta (1/4) jordlagret ett bra alternativ.

Groningstemperaturen är viktig

Temperaturen vid groning bör vara varm 22-30 grader. OBS! När fröerna väl har grott, så är det bra om du sänker temperaturen, ökar ljuset och tänk på att inte övervattna dina småplantor. Kombinationen svagt ljus och för varmt ger klena plantor. Även för kallt och blött är förödande för småplantor.

Etiketter

Följ eventuella såråd på fröpåsen och glöm inte att sätta på etiketter med en gång! Det är inte alls lika roligt med okända tomatsorter.

Omskolning

När tomatplantornas rötter börjar trängas och sticker ut ur krukan är det dags att omskola plantan till en större kruka. Plantan sätts då djupt ner i den nya krukan som sedan fylls på med näringsrik jord ända upp till krukkanten, vattna. Nya rötter kommer nu att bildas längs med stammen på den lilla plantan.

Min topplista

Varje år odlar jag omkring 60 olika tomater och varje år säger jag ”Nästa år skall jag bara ha tjugo!” Men likaså så står jag där med alla mina sorter ändå… det är så svårt att välja bort någon sort. Nu har jag i alla fall satt ihop en topplista på tolv sorter. Fyra, bifftomater, fyra medelstora och fyra små godingar.

  • Bifftomater:
    ’Great White’, ’Malakhitovaya Skhatulka’, ’Summer Cider’
  • Små till medelstora tomater:
    Green Zebra’, ‘Jaunne Flamme’. ‘Stupice’. ’Wapsipinicon Peace’
  • Körsbärstomater:
    Sungold’, ’Black Cherry’, ’Mei Wei’, ’Reisentraube’

Gardenhomes alla tomatsorter hittar du här!

Odla din mat –från frö tallrik 

Läs mer om köksträdgårdsodling och odlingskurser inne på bloggen KÖKSTRÄDGÅRDEN

Om Tyra Hallsénius-Lindhe

Tyra Hallsénius Lindhe - Inspiratör och odlare, Vaxholm Har odlat sedan barnsben och bloggat sedan urminnes tider, kallar mig för ”Dinosauriebloggare” - har bloggat om trädgård sedan 2006 då var vi bara knappt en handfull som skrev om att odla. Skriver om trädgård dagligen och är författare till boken Året i Köksträdgården, där jag även står som fotograf till alla bilder. Jag är en entusiastisk köksträdgårdsodlare som står med båda fötterna på jorden och har helst mina gröna fingrar långt nere i myllan. Jag är lyckligt gift men måste erkänna att jag har sedan många år ett seriöst vänsterprassel. Det är nämligen så att jag har ett kärleksförhållande med jorden. Som alla lyckliga förhållanden så ligger det mycket arbete i att få det att vara underbart och fruktsamt. Vi ger och tar av varandra; jag sköter om jorden och skämmer gärna bort den. Den goda jorden svarar då med att ge mig frukt, bär och massor av skönt grönt tillbaka. Jag har bott på flera platser under åren men är nu tillbaka där jag som barn tillbringade mina somrar, på Resarö norr om Vaxholm. Då var det riktiga landet här ute, ett sommarparadis med aktiva fiskare, bondgårdar och lanthandel. Idag är det mer en förort till Stockholm, känt främst för två saker - här upptäcktes fem av våra grundämnen och att Zlatan och andra fotbollsproffs har ställen här. ”Growing your own food is like printing you money” Så sant som det var sagt men man kan också ha sin köksträdgård för själens och kroppens skull. Att ha en köksträdgård är ett sätt att leva. Om den är liten eller stor spelar mindre roll. Det är lyckan att få sköta om något som ger mångfalt tillbaka som är så fantastiskt givande. Det finns inget som smakar så gott som den mat man odlat själv. Om det så är ett par kvistar med persilja och basilika som du klipper över pastan eller en näve solvarma hallon på frukostfilen så blir det en fröjd att inmundiga. Att anlägga en köksträdgård är en kul och givande process, jag har själv anlagt flera köksträdgårdar och min nuvarande anlade jag för drygt tio år sedan. Det var en vanlig gräsmatta där familjen hade sin krocketplan. Jag sa det då och jag säger det nu: Gräv upp gräsmattan och börja odla din mat! Gör som jag och Michelle Obama gjort - ”Grow food - not lawns” Odla din mat –frånfrö till tallrik TYRA