Rätt trädslag till rätt typ av brasa

För mig är träd grunden till allt liv (ja, tillsammans med sol och vatten förstås). Jag som är uppväxt i ett skogslandskap är kanske lite extra beroende av träd och för mig är en horisont utan träd inte en riktig horisont.

Träd har i alla tider haft stor betydelse för människan på många olika plan. De ger oss skydd mot faror, lä mot vind och där det växer träd finns det med största säkerhet vatten i närheten. Träd förser oss med virke till att bygga hus, möbler och redskap, även pappersmassa får vi ut av träden så vi kan skriva böcker och utbilda oss. De ger oss även ved så vi kan värma oss och tillaga vår mat.

Virke från ett vintergrönt träd kallas ”barrved,”, dvs ett träd som ej ändrar färg under vintern. Brinner väldigt snabbt, de brinner till och med så hastigt att de nästan inte överhuvudtaget producerar någon kol. De ger däremot färgstarka eldar men utgå ifrån att du kommer att behöva massor av ved för att klara av en hel kväll. Lövträd eller ”hårda träslag” tar längre tid att tända, brinner långsamt och producerar glödande kol, vilket är nödvändigt för matlagningseldar. Kom ihåg att bra ved ska vara torr, ved som är rutten, smuliga, våt eller grönt trä ger en rökig eld och poppel kan till och med ryka när den är torr. Undvik barrved som innehåller mycket kåda eftersom detta kommer att ge dig en eld som kommer att skapa mycket gnistor.

Matlagningseld
För en liten eld som ska användas endast som en liten matlagningseld använd endast, långsamt brinnande ved, torr ved från lövträd, barrträd eller björknäver (aldrig skall tas från ett levande träd). Försök inte att starta en eld med andra typer av bark eftersom bark inte brinner bra.

788-102-00
Eldfat i gjutjärn som även kan användas som grill då grillgaller ingår.

Obs : Samla aldrig ved nära sly eller av träslag som du inte vet vad det är. Rök från brinnande växter som du inte vet vad det är kan orsaka en allergisk reaktion och kan vara farlig vid inandning.

Olika trädslags brinnförmåga
En bra sak att lära sig är grunderna om de träslag som växer i skogarna och vilka egenskaper dessa har. Nedan är en lista över några träslag, bland annat de träslag som passar bäst till en  matlagningseld och deras eldegenskaper. Vissa av dessa är svårare att få tag i men har tagits med då de har oslagbara kvalitet till när det kommer till matlagningseldar. Det finns naturligtvis fler trädslag och det skiftar mellan längst i söder och längst upp i norr men detta är en bra lista att börja med. Om du är osäker på vilket trädslag som du har är det bästa att inte elda med det och det är värt att komma ihåg att allt virke kommer att brinna bättre om du klyver och splintar det.

Al: Dålig värmeförmåga, växer ofta nära vatten.

Äpple: Utmärkt träslag att elda med. Det brinner långsamt och stadigt när det är torrt med en liten låga och bra värme. Doften är dessutom ljuvlig.

Ask: Är ett av de bästa träslagen då det brinner länge och har en mycket bra värmeförmåga. Kan även användas färskt men naturligtvis fungerar det allra bäst när det är torrt.

Bok: En stark konkurrent till asken men är inte lika tillgängligt och fungerar mycket dåligt när det är färskt. När detta träslag har brunnit upp så kommer glöden ligga kvar ett bra tag efter.

Björk: Brinner väldigt snabbt men har bra värme och doften är behaglig. Bra träslag att värma sig med men fungerar inte lika bra till matlagning.

Ceder: Bra när det är torrt, full av knaster och knäppande. Det ger små lågor men mycket värme och doften är behaglig.

Körsbärsträd: Brinner långsamt med bra värme. Ytterligare ett träslag som har fördelen av att dofta gott.

Kastanj: Medioker. Liten låga och värmeeffekt som knappt kan skapa glödande kol.

Fläder: Medioker. Mycket rökigt träslag som brinner snabbt och ger dålig värme.

Alm: Erbjuds ofta till försäljning. Bör torkas och förvaras i minst två år för att denna ved ska fungera bra till matlagning. Men även efter två år kommer detta träslag att röka väldigt mycket vid användning.

Hasselnöt: Bra träslag att elda med, lite rök och bra värmeförmåga

Järnek: Bra, går även att använda när den är färsk till skillnad från de flesta andra träslag. Bäst fungerar den dock när det får ligga och torka i ca sex månader.

Vitbok: Nästan lika bra som bok.

Gullregn: Mycket giftig träd, skapar en frän rök som avlägsnar din aptit.

Lärk : Knastrig och parfymerat träslag med en ganska bra värmeförmåga.

Lagerblad: Har en lysande och vacker flamma, lätt parfymerad doft och bra värmeegenskaper.

Lime: Brinner bra men med dålig värme som ej rekommenderas till matlagning.

Lönn: Bra. Utmärkt till matlagning, värmer bra och skapar en perfekt glödbädd.

Ek : Röken är bitter men torr gammal ek har en utmärkt värmeförmåga. Brinner långsamt och stadigt tills hela stocken kollapsar i cigarr – liknande aska.

Päron : Ger en bra värme och en god doft.

Tall: Brinner med en strålande flamma men har en benägenhet att slå gnistor. Tallen har en härlig doft och en glad blå låga.

Platan: Brinner vackert men är benägen att kasta gnistor om den är mycket torr .

Plommon: God värme och avger en härlig doft.

Poplar: Verkligen hemskt träslag att använda till en eld.

Rhododendron: De tjocka gamla stjälkarna som är väldigt kompakta brinner bra och värmer fint. Fungerar även bra till matlagning.

Alkasia: Brinner långsamt med bra värme men utvecklar en frän rök.

Gran: Brinner för snabbt och med för mycket gnistor.

Törne : En av de bästa växterna. Brinner långsamt med stark värme och lite rök .

Valnöt : Bra och så är doften ljuvlig. Tyvärr svår att få tag i på våra nordliga bredd grader.

Pil: Dåligt. Den måste vara torr innan den går att använda och då brinner det långsamt med en liten låga. Värmer dåligt, rekommenderas ej till matlagning.

Idegran : Sist men bland de bästa. Brinner långsamt med stark hetta och doften är behaglig.

Namnlös
En eldkorg är en vacker ljuskälla som placeras i trädgården.

/Anders Klint med bloggen Friluftsmat

Om Anders Klint

Anders Klint har under sitt mer än trettio år långa arbetsliv arbetat som kock, men till skillnad från de flesta andra kockar har han gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.