Så odlar du Microgreens

För att lyckas med dina Microgreens krävs det väldigt små medel vilket är en bidragande faktor till att de blivit så populära. Här går vi igenom de ting du behöver för att lyckas samtidigt som vi förklarar hur du går till väga.

Minidrivhus
Det första du behöver införskaffa är ett minidrivhus så du skapar en gynnsamma miljön för dina Microgreens. Fördelarna med ett drivhus är många, den främsta när det kommer till Microgreens är att den hjälper dig att dränera bort överflödigt vatten samtidigt som jorden hålls fuktig. Detta är viktigt för om det samlas för mycket vatten kan du ha sådan otur att jorden börjar mögla och detta vill du undvika. Drivhusen kan även staplas på varandra så det inte tar upp så mycket plats och du får möjligheten att prova på att odla flera sorter samtidigt vilket är väldigt kul.

Minidrivhus från Nelson
Minidrivhus från Nelson


Jord
När du har införskaffat ett minidrivhus behöver du jord till dina odlingar. Här finns flera alternativ om du är lite mer insatt i att odla så som kokosfiber, kompost eller såjord. Känner du att dessa ord bara gör dig förvirrad så fungerar vanlig jord mist lika bra. Minidrivhuset ska fyllas med cirka en centimeter jord och sedan fuktas, viktigt att jorden aldrig torkar ut och här har du återigen stor hjälp av ditt minidrivhus. Ett tips är att köpa jord på närmaste blomsterhandel, då kan du köpa precis så mycket du behöver.

R2A2122
Bild: Annika Christensen

Frön
Det finns många fröer att välja mellan och känner du dig lite förvirrad över de olika smakerna och vilken mat de passar till kan du läsa vårt blogginlägg Microgreensfrön. När du hittat rätt frö är det bara att strö dem över din fuktiga jord och här är den största delen av jobbet gjort. Det du ska tänka på nu är att fröerna vill stå mörkt innan de första bladen kommer för att sedan ställas ljust när det börjar gro. Och glöm nu inte för guds skull nu att vattna dina odlingar, detta gör du enklast meden sprayflaska en till två gånger om dagen.

Skörden sker efter ungefär 1-2 veckor och många blad kan du klippa över första bladparet för att sedan invänta att nya Microgreens. Svårare än så är det inte att odla fram egna blad!.