Skribenter

Anders KlintAnders Klint

Anders Klint har under sitt mer än trettio år långa arbetsliv arbetat som kock, men till skillnad från de flesta andra kockar har han gjort en yrkesmässig gourmetresa i vildmarken.

Annika ChristensenAnnika Christensen

Annika Christensen heter jag och jobbar som trädgårdsfotograf.
En del känner mig från min dagbok i Allt om Trädgård. Andra känner mig från bloggen naturligating.blogspot.se
Jag har groddat kontinuerligt sedan 2009. Jag kan helt enkelt inte vara utan groddar. En riktigt god sallad toppad med groddar är bland det bästa jag vet. Maten blir så levande när man tillför groddar och skott. Mer närodlat kan det inte bli. Man kan ha groddar till de flesta maträtter. Jag äter mycket hellre groddar än att jag köper gurka och sallat i matvarubutikerna under vintern.

Monica SöderströmMonica Söderström

Jag kallar mig trädgårdsdesigner, fast jag även har utbildning till trädgårdsmästare och florist. Allt är lika kul och svårt att välja bara något. Efter praktik på en tidning upptäckte jag att det också var något för mig, frilansar nu och skriver ofta på min blogg gladigront.se. Hemma på gården i Örnsköldsvik driver jag och min man en liten handelsträdgård, BillaBlom, med de bästa växterna för kallt klimat och erbjuder olika trädgårdstjänster. Sommartid är vi helst i Nordingrå på vårt sommarställe som har utvecklats till en visningsträdgård och många planer finns för vidare utveckling där. Jag föreläser och visar bilder hos bland annat trädgårdsföreningar och vid kyrkornas dagledigträffar samt håller trädgårdskurser. Jag var tidigare kyrkomusiker och tänker ofta på en orkester när jag pratar om design i trädgården. Om alla ville spela första fiol eller vara solist skulle det bli ett väldigt tråkigt musikstycke. Så blir det också om jag väljer bara fina storblommiga växter. Ingen får framträda mest och de konkurrerar med varandra. Låt hellre några få glänsa och vara solister och de övriga kontrastera i storlek, färg och form. Man behöver både flöjt och bastuba! Jag mår som bäst när jag får hålla på med plantor och jobba i trädgården. När jag läste Trädgård och Hälsa på Umeå Universitet förstod jag varför. Natur och trädgård ställer inte krav liksom vårt moderna arbetsliv, där vi tar in mycket information, presterar och gör många val. Naturens alla intryck laddar istället batterierna – fågelsång, dofter och porlande vatten kan det aldrig bli för mycket av!

Stig HäggkvistStig Häggkvist

Jag heter Stig och har en stor passion för het matlagning. Mina första chiliplantor skaffade jag för att kunna laga heta asiatiska maträtter. Chiliodlingen förvandlades snabbt till en passion. Under årens lopp har jag hunnit odla fram ett 100-tal olika chilisorter i olika styrkor, färger och former. På min hemsida delar jag med mig av min kunskap via olika medier och föreläsningar.

Kunskapen inom växtljus skaffade jag mig genom att börja ifrågasätta olika belysningars effektivitet. Genom ett flertal ljustester på egna plantor och kontakt med forskare i ämnet så klarnade bilden mer och mer om vad som är bäst och mest ekonomiskt för hobbyodlare.

Tyra Hallsénius-LindheTyra Hallsénius-Lindhe

Tyra Hallsénius Lindhe - Inspiratör och odlare, Vaxholm
Har odlat sedan barnsben och bloggat sedan urminnes tider, kallar mig för ”Dinosauriebloggare” - har bloggat om trädgård sedan 2006 då var vi bara knappt en handfull som skrev om att odla.
Skriver om trädgård dagligen och är författare till boken Året i Köksträdgården, där jag även står som fotograf till alla bilder.
Jag är en entusiastisk köksträdgårdsodlare som står med båda fötterna på jorden och har helst mina gröna fingrar långt nere i myllan. Jag är lyckligt gift men måste erkänna att jag har sedan många år ett seriöst vänsterprassel. Det är nämligen så att jag har ett kärleksförhållande med jorden. Som alla lyckliga förhållanden så ligger det mycket arbete i att få det att vara underbart och fruktsamt. Vi ger och tar av varandra; jag sköter om jorden och skämmer gärna bort den. Den goda jorden svarar då med att ge mig frukt, bär och massor av skönt grönt tillbaka.
Jag har bott på flera platser under åren men är nu tillbaka där jag som barn tillbringade mina somrar, på Resarö norr om Vaxholm. Då var det riktiga landet här ute, ett sommarparadis med aktiva fiskare, bondgårdar och lanthandel. Idag är det mer en förort till Stockholm, känt främst för två saker - här upptäcktes fem av våra grundämnen och att Zlatan och andra fotbollsproffs har ställen här.
”Growing your own food is like printing you money”
Så sant som det var sagt men man kan också ha sin köksträdgård för själens och kroppens skull. Att ha en köksträdgård är ett sätt att leva. Om den är liten eller stor spelar mindre roll. Det är lyckan att få sköta om något som ger mångfalt tillbaka som är så fantastiskt givande. Det finns inget som smakar så gott som den mat man odlat själv. Om det så är ett par kvistar med persilja och basilika som du klipper över pastan eller en näve solvarma hallon på frukostfilen så blir det en fröjd att inmundiga.
Att anlägga en köksträdgård är en kul och givande process, jag har själv anlagt flera köksträdgårdar och min nuvarande anlade jag för drygt tio år sedan. Det var en vanlig gräsmatta där familjen hade sin krocketplan. Jag sa det då och jag säger det nu: Gräv upp gräsmattan och börja odla din mat! Gör som jag och Michelle Obama gjort - ”Grow food - not lawns” Odla din mat –frånfrö till tallrik TYRA