Växtbelysning

“Den info som du finner i denna artikel är mina tankar om växtbelysning för dig som vill hobbyodla chilipeppar. Jag har i mina egna tester med olika växtbelysningar och genom att ta del av andras forskning i ämnet kommit fram till de rekommendationer jag ger ”

Att välja växtbelysning för sin hobbyodling
lampor

Växtbelysning är en djungel för den oinvigde.

  • Ska man an­vända den nya tekniken LED eller går det lika bra med lysrör och lågenergilampor?
  • Är den dyraste belysningen bäst?
  • Är röd/blå LED-belysning bättre än vit LED?

Det är många frågor som man står inför när man ska skaffa belysning till sin växtodling. Vad som är bäst när det gäller växtbelysning är inte alltid den dyraste lösningen. För min egen del använder jag lysrör och lågenergilampor med stor framgång. LED-belysning i all ära men den är inte bättre och inte mycket effektivare än T5-lysrör, HPS och lågenergilampor som finns idag.

Bra alternativ för hobbyodlaren

Det mest ekonomiska alternativet för hobbyodlaren är fortfarande lysrör och lågenergilampor. Det är en beprövad teknik som ger bra resultat. För mer avancerade odlare kan det vara intressant att köpa en 400 W högtrycksnatri­umlampa av samma typ som yrkesodlare använder. Det är en beprövad teknik som ger gott resultat. Driver man upp sina växter i källaren så kanske inte utseen­det på armaturerna spelar så stor roll. Det finns många billiga vanliga ljusarmaturer som går bra att använda för att driva upp växter inomhus. Ljusarmaturer som är avsedda just för detta ändamål kostar oftast lite mera men då finns det i gengäld mera att välja på när det gäller utseende, storlek och effekt m.m.

Välj belysning efter dina behov. Är du fönsterodlare så pas­sar en LED-ramp med vitt ljus och linser på 30 grader som man fäster högst upp i fönstersmygen. En anpassad belys­ning för fönster med lysrör eller lågenergilampor som man hänger i kedjor för att lätt kunna reglera höjden. En LED-lampa eller en lågenergilampa i en snygg armatur gör sig bra om du vill belysa enstaka växter i bostadsrum. Välj en LED- lampa som inte har det otäcka röd/blå ljuset. Välj en vit LED eller en kombination av många vita LED-diod­er kombinerat med någon röd eller röd/blå diod.

LED-belysning
jag

Om man vill använda LED-belysning för att driva upp plantor rekommenderar jag vit LED. Det vita ljuset är behagligare att ha inomhus om man odlar i bostadsrum, dels innehåller det vita ljuset alla våglängder och det är en fördel om man odlar utan tillskott av naturligt dagsljus. Det har visat sig att att växter behöver ett brett ljusspektrum av ljusfärger för att må bra. Att bara odla under röd/blå LED-belysning kan ge problem. I kombination med dagsljus eller en vit ljuskälla kan man använda blått och rött LED-ljus men resultatet blir inte bättre än att odla enbart under vitt ljus.

Kvalitén är A och O

Man bör vara uppmärksam på kvalitén hos LED-belysningar, undvik de billigaste varianterna. De elektroniska drivdon som finns i lamporna går ofta sönder långt innan arma­turens utlovade livslängd är till ända. Belysningar med högre effekt behöver kylning, eftersom både ljusutbyte och livslängd snabbt sjunker om ljusdioderna utsätts för hög arbetstemperatur. Fläktkylning är effektivast men kan vara störande i bostadsrum.

Hög effekt gör skillnad

Ju högre effekt man har på sin belysning ju bättre växer plantorna. För att växterna ska få en bra start i livet så rek­ommenderar jag ca. 100-200 Watt/m2 och det är oavsett typ av belysning. Det finns inga genvägar. Hur högt belysnin­gen ska hänga över en plantorna beror på spridningsbilden hos den aktuella belysningen. Häng upp belysningen på ett avstånd så att ljuskäglan lyser upp ett område på ungefär en kvadratmeter om belysningen är på 100/200W och på ett avstånd så att ljuskäglan lyser upp ett område på ungefär 0.5 kvadratmeter om belysningen är på 50/100W och så vidare.

Många har fått uppfattningen att LED-lampor på t ex 5W är lika effektiva som en lågenergilampa/lysrör på 50W, tyvärr är det inte så när det gäller växtbelysning. Om vi jämför det ljus som vi ser med en LED-lampa och ljuset från den gamla glödlampan med samma effekt, då stämmer det för i en gammal glödlampa blir 90% av energin värme. I en LED-lampa är det bara ca 65% av energin som blir värme, resten blir ljus.

Kelvin, varmt eller kallt ljus?

Glöm Kelvin, om ljuset är varmt (2700K) eller kallt (4000K – 6500K) spelar ingen roll. Att byta ljuskälla och ha kallt ljus för tillväxt och varmt ljus för blom är bara att kasta pengarna i sjön. Skillnaden mellan varmvitt och kallvitt är oftast väldigt liten om man tittar på spektralkurvan. I mina tester har det visat sig att det blir samma resultat under varmt och kallt ljus.

Lumen och Lux

Jag får ofta frågan om hur många Lumen/Lux växtbelys­ningen bör vara på. För att reda ut detta med Lumen/Lux så har jag ställt frågan till Karl-Johan Bergstrand på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) forskare och expert på växtbelysning och så här svarar han.

“ Lumen och Lux är inte korrekt att använda i växtsamman­hang eftersom det är baserat på det mänskliga ögats käns­lighet och alltså ger störst tyngd åt “gröna” fotoner medan t.ex. blått ljus knappast bidrar alls till ett lumen-tal.

Det (mest) korrekta för växter är att mäta i μmol/m2/s, som är en absolut enhet som anger ljusmängden räknat i antal fotoner. Olika växtlampors ljusangivning mäts då i μmol/s (vet man effekten kan man då får fram effektivitetstalet μmol/W). Det är just det värdet man måste ha om man vill jämföra effektiviteten hos olika växtlampor.

Tyvärr är mätare för μmol dyra och inte ens de som marknadsför sina växtlampor vet alltid hur många μmol/s deras lampor producerar.

De allra bästa Växtlamporna som finns på marknaden idag ger cirka 2,5 mikromol per watt. Helst ska värdet ligga över 2 mikromol per watt för att det ska vara en effektiv lampa.

Det enklaste sättet är att räkna W/m2 eftersom det ju normalt sett alltid står på lampan hur många Watt den ger. 100-200 W/m2 kan vara lagom, lite beroende på lamptyp. Jag förutsätter att ingen använder gamla glödlampor då de är värdelösa som växtbelysning.
På hemsidan http://www.vaxthusljus.se kan man ladda ner ett kompendium som beskriver detta noggrannare.”

Växtlampor jämförelse mikromol per watt

Proffs LED 2 – 2.5 mikromol per watt
HPS 2.0 mikromol per watt
T5 Lysrör 2.0 mikromol per watt
Lågenergilampor 1.8 mikromol per watt
T8 Lysrör 1.6 mikromol per watt

Räkna ut effektiviteten på din växtbelysning

Man kan lätt räkna ut hur många mikromol man får på en yta. Om man har en lampa på 100 W och man utgår ifrån att den ger 2 mikromol per watt så blir ljusstyrkan på en kvadratmeter 200 mikromol och det är ett bra ljus som växterna kommer att växa och trivas i.

Läs mera om växtljus

Artikel ur Natur&Trädgård 4/2014
http://www.naturochtradgard.se/vaxtljus_vaxtjlus_vaxtlampor.html

Projektgruppen “Ljus inom hortikultur”
http://www.vaxthusljus.se

Här kan du lyssna på Vetenskapsradion angående växtljus.
Växter behöver allt slags ljus (1:37 min)
http://t.sr.se/1Oue2nB

Vill du besöka min sida om chiliodling hittar du den här
http://www.shaggkvist.se/

Om Stig Häggkvist

Jag heter Stig och har en stor passion för het matlagning. Mina första chiliplantor skaffade jag för att kunna laga heta asiatiska maträtter. Chiliodlingen förvandlades snabbt till en passion. Under årens lopp har jag hunnit odla fram ett 100-tal olika chilisorter i olika styrkor, färger och former. På min hemsida delar jag med mig av min kunskap via olika medier och föreläsningar. Kunskapen inom växtljus skaffade jag mig genom att börja ifrågasätta olika belysningars effektivitet. Genom ett flertal ljustester på egna plantor och kontakt med forskare i ämnet så klarnade bilden mer och mer om vad som är bäst och mest ekonomiskt för hobbyodlare.